Aylık Arşivler - Mayıs 2021

Yanık Yarası

Yanık yarası, ciddi sağlık hasarlarına yol açan yaralar kategorisindedir. Yanığın derinliği, büyüklüğü, hangi bölgede olduğu, enfeksiyon riski olup olmaması, yanığa mazur kalan kişinin yaşı çok önemlidir.

Yanıklar üç grupta incelenirler:
1 Derece yanık : Derinin birinci katı ( Epidermis )yanmıştır. Kuru, hafif ve ödemli bir yanık türüdür.
2 Derece yanık : Derinin 1. Katı ( Epidermis ) ve 2. Katı ( Dermis )  yanmıştır. Deride kabarcıklar oluşmuştur. Halk arasında buna su toplama da denmektedir.
3 Derece Yanık : Deride kuru, eskarlı,sert vasıf oluşmuştur. Deri dokusu adaleler, hatta kemiğe kadar yanmalar olabilir.

Özellikle evlerimizde kaza sonucu yanıklara çok fazla rastlanır. Çay dökülmesinden dolayı oluşan çay yanığı, yağ dökülmesinden dolayı oluşan yağ yanığı ve kaynak su dökülmesinden dolayı oluşan kaynar su yanığı gibi cilt yanıkları görülmektedir. Bu durumda evde geleneksel bazı şeyler uygulanmaktadır. Ama sanılanın aksine diş macunu yanığa iyi gelir mi sorusunun cevabı tabi ki Hayır olacaktır. Geçici olarak rahatlama sağlasa dahi tedavi etmez ve yanığın derecesine göre mikrop kapmasını da engellemez.

Yanık için ne iyi gelir diye sorulduğunda ilk akla ilk gelmesi gereken ağrıyı hemen alacak, kızarıklığı giderecek, yanık yarasında mikrop, bakteri ve mantar üremesine izin vermeyecek hijyenik ve tedaviye çabuk cevap veren bir ürünler kullanılmalıdır.

Yanık için ne yapılır sorusunda ise size vereceğimiz cevap yanık olan yerin üzerine Zeoper Cilt Bakım Pudrasını bol miktarda yaymanız olacaktır. Aynı şekilde Güneş yanıkları için de Zeoper Cilt Bakım Pudrasını kullanabilirsiniz. Buz yanığı ve Buhar yanığı gibi yanıklarda da ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Su toplaması yanık tedavisi sırasında, Zeoper’i tahrip olmuş bölgeye dökün. Su toplamış kabarcıkları kesinlikle patlatmayın.

ZEOPER CİLT BAKIM PUDRASININ ETKİ ALANINA GİREN YANIK TİPLERİ ;

  • El Yanığı
  • Vücut Yanğı
  • Su yanıkları ( Sıcak çay yanıkları )
  • Ateş Yanığı
  • Yağ yanığı
  • Güneş yanıkları
  • Soğuktan Oluşan Yanıklar
  • Rüzgar Yanığı
  • Buz Yanığı
  • Buhar Yanığı
  • Asit Yanığı
  • Ütü Yanığı
  • Asit Yanığı
  • Kaynak Dumanı yanığı
  • Egzoz anığı
  • Kimyasal yanığı
  • Elektrik yanığı

ZEOPER CİLT BAKIM PUDRASI NEDİR?
Yara bakım tozu’nun etkin maddesi Clinoptilolittir. Yanardağ lavlarının soğuması ve volkanik kaya halini almasıyla oluşmuş bir mineralidir. Yara bakım tozu kimyasal ve kortizon içermez, organik bir mineraldir.

Daha fazla oku...

Diyabetik Ayak Yaraları

Diyabet hastalarında, bağışıklık sistemi zayıflar ayaklardaki damarlar, sinirler bozulur, kan akışı azalır ve sinir tahribatı gelişir. Sinir tahribatına bağlı olarak ayaklarda his kaybı oluşur. Diyabetik nöropati dediğimiz bu his kayıplarında diyabet hastası, ayakta oluşan yaraları fark etmeyecek kadar ayak hissizliği yaşar.

Doku travmaları ve dolaşım bozukluğu da eklendiğinde, ayakta oluşabilecek herhangi bir yara ya da tahribatta verilen ilaçların iltihaplı dokuya ulaşması neredeyse imkansızlaşır. Bu durumda yara iyileşmez ve kötü durum ilerler. Şeker hastalığında ayak şişmesi de olmaktadır bunun sebebi yine dolaşım bozukluğudur.

Zaman içerisinde o bölge siyahlaşır ve iltihaplı mikrobik enfeksiyonlara sebep olur. İltihap ve yara iyileştirilmez ise zaman içerisinde kangrene dönüşür. Kangrenin yayılmasının önlenmesi için de ayağın kesilmesine bile karar verilebilir.

Eğer diyabet hastası iseniz kan şekerinizi mutlaka kontrol altında tutmalı ve ayaklarınızı sürekli kontrol etmelisiniz. Çünkü his kaybından dolayı yaranın oluşmasını fark edemeyebilirsiniz.

AYAKTA OLUŞABİLECEK YARALARIN SEBEPLERİ

  • Parmak araları ve Tırnaklardaki Ayak Mantarları
  • Yanlış kesilen tırnakla başlayan yaralar
  • Ayak kuruluğu ve çatlamalar
  • Ayak nasırları
  • Ayakta kesikler
  • Tırnak Batması
  • Yanlış seçilen ayakkabı ve ayakkabı vurması
  • Ayak yanıkları ( Şeker hastalığında yanık tedavisi oldukça zordur )

Diyabeti olan bir kişinin ayak sağlığına ekstra önem vermesi gerekmektedir. Diyabetli kişi ayakta yara oluşumunu kesinlikle engellemelidir. Diyabetik hastalardaki kan dolaşımı bozulduğundan dokunun oksijenlenmesi, ölü hücrelerden arındırılabilmesi, uygulanan ilaç tedavisinin de ( antibiyotikler, destek tedaviler ) dokuya nüfus etmesi zorlaşmaktadır.

DİYABETLİ HASTANIN YARA OLUŞUMUNU ENGELLEMESİ İÇİN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

  • Ayakkabı seçimine çok dikkat edilmelidir. Tabanları kalın deri ve dikişsiz ayakkabılar tercih edilmelidir. Diyabetik ayakkabı giymek de diyabetik ayak bakımı için önemli bir etkendir. Diyabet ayakkabısı ayakta çıkan yaraları veya ayak altında çıkan yaraları engelleyebilir.
  • Ayak Temizliği ve Ayak bakımı çok önemlidir. Ayaklar her gün yıkanarak parmak araları dahil olmak üzere kurulanmalıdır.
  • Ayak nasırları kesinlikle kesilmemelidir
  • Ayak mantarları ve kabarcıklar kontrol edilmelidir
  • Parmak arası yaraları oluşmaması için, parmaklar her gün düzenli olarak kontrol edilmeli ve kuru tutulmalıdır
  • Kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır. Diyabet tedavisi gören bir kişi beslenmesine ve diyabet diyetine dikkat etmelidir. Şeker yarası oluşumunu engellemede diyetin de çok büyük önemi vardır.

Şeker hastalığı yaraları ve ayak yarası her yaşta görülebilir. Ayakta yara ve kaşıntı oluşmaya başladığı anda müdahale yapılması gerekmektedir.

ZEOPER YARA BAKIM TOZU  NEDİR?
Yara bakım tozu’nun etkin maddesi Clinoptilolittir. Yanardağ lavlarının soğuması ve volkanik kaya halini almasıyla oluşmuş bir mineralidir. Yara bakım tozu kesinlikle kimyasal ve kortizon içermez organik bir mineraldir.

Daha fazla oku...

Dekübitüs Ülser

Uzun süre sırtüstü, yüzüstü veya yan yatma sonucunda oluşan yaralara yatak yarası denir.

Genellikle yaşlı hastalarda görülür. Hastaların %70’inden fazlası 70 yaşın üzerindedir. Yaşlı hasta bakımı oldukça zor ve dikkat gerektiren bir konudur.

Yaşlılık dışında risk faktörleri ise nörolojik bozukluklar, kronik gıda yetersizliğinden dolayı yatağa düşme, hareket edememe ve kanser gibi çökertici ve ağır hastalıklardan dolayı yatakta uzun süre kalma durumlarıdır. Yoğun bakımda da bası yaraları oluşma olasılığı çok büyüktür.

Uzun süre yatmaktan dolayı doku hasarları meydana gelir ve ciltte oluşan yara, kemiğe kadar genişleyip derinleşerek hastayı ve yakınlarını oldukça zor koşullarda yaşamaya zorlar.
Yatak yaraları, yatan hastalarda sıkça oluştuğu gibi basıya uğrayan her vücut bölgesinde oluşabilir.

1 ile 6 saat arası yatak basıncına ya da sürtünmeye maruz kalan her kişi de bası yarası oluşmaya başlar. Basıncın dokuyu etkilemesi oldukça kısa bir sürede gerçekleşir. Basınç ülseri belli bir bölgede oluşurlar.

YATAK YARASI OLUŞMAMASI İÇİN NELER YAPILMALI?
YATALAK HASTA BAKIMI NASIL OLMALI?

Yatalak hasta için, yatak yarasını önlemede en etkili yöntem hastanın hareket ettirilmesidir.

Bu mümkün değilse hasta ikişer saatte bir 30 derece sağ – sol – yüzüstü ve arka üstü çevrilmelidir. Yüz üstü ve arka üstü çevrilirken hastanın, solunum probleminin olup olmadığına bakılması çok önemlidir.

Hasta yatağı  (hasta karyolası) konusunda havalı yatak kullanımı veya ortopedik yatak kullanılması da bası yaraları için önem taşımaktadır.

Vücudun, kemik çıkıntılarının olduğu bölgelere çok dikkat edilmelidir. Herhangi bir kızarıklık görüldüğü takdirde o bölgedeki basıncın azaltılması gerektiği anlaşılmalıdır ve hasta hareket ettirilmelidir. Özellikle cildin temiz ve kuru olması önemlidir.

Terin oluştuğu katlanan bölgeler ya da vücut sıvılarının oluşturduğu ıslaklıklar kesinlikle ph 5.5 temizleyicilerle temizlenmeli ve dikkatli bir şekilde kurulanmalıdır. Evde bakım, yara oluşumunu engellemede ilk sırayı almaktadır. Hastanın üzerine giydikleri ve yatağına serilen çarşaf her daim kuru ve hijyenik olmalıdır. Kıyafetleri çok sıkı olmamalıdır. Kıyafetlerin üzerinde düğme fermuar gibi batıcı malzemeler olmamasına dikkat edilmelidir.

Kıyafetlerin kolay çıkarılabilir ve sıhhi malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Bunlar yapılmasına rağmen yara oluşumu engellenemiyorsa o zaman da yara bakımına çok önem vermek gerekir.  Hasta Bakımı ve yatan hasta bakımı hem bakan için hem de hasta için oldukça zor bir süreçtir. Doğru tedavilerin bulunması ve ivedilikle uygulanması gerekmektedir.

ZEOPER CİLT BAKIM PUDRASI NEDİR?
Zeoper Cilt Bakım Pudrasının etkin maddesi Clinoptilolittir. Yanardağ lavlarının soğuması ve volkanik kaya halini almasıyla oluşmuş bir mineralidir. Zeoper Cilt Bakım Pudrası kesinlikle kimyasal ve kortizon içermez tamamen organik mineraldir.

Daha fazla oku...

Klinoptilolitin Tıp Alanında Kullanımı

Zeolit Klinoptilolit volkanik kökenli bir mineraldir. Deniz ve yer altı sularının, lavlar ile birleştiğinde oluşturduğu volkanik kayalarda oluşur.

Zeolit Klinoptilolit, Asya’lılar tarafından 800 yıldır sağlık zindelik ve uzun yaşamak için doğal bir arınma aracı olarak kullanılmıştır.

Kullanım alanları

 

  • Yara Tedavisi
  • Toksikoloji
  • Besin intoleransı
  • Karaciğer Hastalıkları
  • Bağırsak Temizliği
  • Ph dengesi

 

 

Daha fazla oku...

Klinoptilolit Nedir?

Zeolit Klinoptilolit volkanik kökenli bir mineraldir. Deniz ve yer altı sularının, lavlar ile birleştiğinde oluşturduğu volkanik kayalarda oluşur.

Zeolit Klinoptilolit’in  yapısındaki Na+, K+, Ca+2 ve Mg+2 iyonları değişebilir iyonlar olarak bilinmektedir. Bu iyonlar, aluminosilika yapısını bozmadan, sulu solüsyonlardaki diğer katyonlar ile kolayca yer değiştirebilmektedir. Bu olay iyon değişimi ya da katyon değişimi olarak bilinmektedir. Amonyum, kurşun, civa ve diğer ağır metaller gibi zararlı elementlerle yer değiştirerek temizlik yapmaktadır

Kinoptilolit (zeolit), çeşitli toksinler, mantarlar ve ağır metaller için bir mıknatıs görevi görür ve iyon değişimi sayesinde kendi bünyesine hapseder. Hapsolmuş ağır metaller ile klinoptilolit vücuttan atılır.

Klinoptilolit Ca ( Kalsiyum yönünden çok zengin olduğundan dolayı yara için gerekli kalsiyum kaynağı da oluşturur.

- Zeoper ürünlerinin etkin maddesi Zeolittir. (Clinoptilolittir)

Daha fazla oku...